عملکرد مخزن کندانس و دی اریتور

عملکرد مخزن کندانس و دی اریتور چگونه است؟ مخزن یا منبع کندانس، از جمله تجهیزات در موتورخانه بخار است که برای نگهداری و ذخیره آب بدست آمده و برگشتی در نتیجه تقطیر و جدا شدن بخار در قسمت تبادل حرارت به کار می‌رود. این دستگاه در زمان قطع آب، منبع ذخیره بویلر بخار است. آب جبرانی و ذخیره سیستم از طریق این مخزن تامین می‌گردد.

کندانس در سطحی پایین‌تر از بویلر بخار قرار دارد و ترکیب منبع ذخیره آب با کندانس سبب ورود شوک‌ به دی اریتور می‌شود. در دستگاه‌هایی که دی اریتور نداشته باشند، منبع کندانس وظیفه پمپ تغذیه را برعهده می‌گیرد مشروط بر اینکه به لحاظ فشار، دما و آبدهی مناسب باشد. در بخش خروجی مخزن کندانس، پمپ‌هایی قرار دارد که وطیفه انتقال آب از منبه به دی اریتور را برعهده دارند. در ادامه این مقاله از وب سایت مخازن ماشین وزین، بررسی نحوه عملکرد مخزن کندانس و دی اریتور می‌پردازیم.

نحوه عملکرد مخزن کندانس

آب برگشتی که وارد مخزن می‌شود، از سیستم فشار شکن عبور می‌کند و در نتیجه فشار آن را تا حداقل ممکن پایین می‌آورد. شایان ذکر است که به هر میزان که فشار آب ورودی به مخزن کندانس بیشتر باشد، مقدار تبدیل شدن آن به بخار نیز بالاتر است. در این میان بخش اعظم آب برای ورود به چرخه تولید بخار مورد استفاده قرار می‌گیرد و مقداری از آب تبدیل به بخار می‌شود.

عملکرد مخزن کندانس و دی اریتور

مخزن کندانس که به چاله کندانس نیز معروف است، بهتر است در فضای آزاد موتورخانه و در بخش پایین تجهیزات موتورخانه نصب شود تا از این طریق بتوان تله‌های بخار را گردآوری نمود.

به منظور آب مورد نیاز بویلر، غالبا آب خطوط به قطعه کندانس اضافه می‌گردد که از طریق پمپ به دی اریتور یا بویلر منتقل می‌گردد.در ادامه این بخش از عملکرد مخزن کندانس و دی اریتور، به بررسی تفصیلی دی اریتورها و هوازداها می‌پردازیم.

دی اریتور چیست؟

دی اریتور در واقع نوعی دستگاه یا تجهیز است که به منظور از بین بردن و حذف اکسیژن آب  کاربرد دارد. دی اریتورها یا هوازداها هم‌چنین برای حذف سایر گازهایی که در آب حل می‌شود و برای تولید بویلرهای بخار است، مورد استفاده بسیاری واقع می‌شود. این امر بدین دلیل است که اکسیژن در آب بویلر سبب ورود ضررهای ناشی از خوردگی در سیستم بخار می‌گردد و به دیواره لوله‌ها و سایر تجهیزات می‌چسبد و تشکیل اکسید می‌دهد.

در ادامه کربن دی اکسید حل شده در آب نیز با ان واکنش ایجاد می‌کند و سبب خوردگی بیشتر می‌گردد. در این میان دی اریتورها به منظور حذف اکسیژن موجود در آب و حذف کامل کربن دی اکسید طراحی شده‌اند.

انواع دی اریتورها

دی اریتورها دارای انواع مختلفی شامل نمونه سینی دار و نمونه اسپری شونده هستند.

نوع سینی دار  دی اریتورها یک بخش عمودی گنبدی شکل در بالای مخزن قرار دارد که به صورت افقی ذخیره آب بویلر را انجام می‌دهد و عملکرد هوازدایی را به اتمام می‌رساند.

نوع اسپری شونده شامل درام است که شامل بخش هوازدایی  و بخش مخزن می‌باشد. این نوع از دی اریتورها به صورت عمودی یا افقی طراحی می‌شوند.

عملکرد دی اریتور (هوازدا)

نحوه عملکرد دی اریتور بر اساس اصول کاهش فشار و کاهش حلالیت گاز در محلول و یا رابطه بین حلالیت گاز و دما می‌باشد. دی اریتور برای حذف اکسیژن محلول از این قوانین به منظور استفاده از آب تغذیه دیگ بخار دارای کاربرد است. آب تغذیه به صورت پودرب به فضا و محیط داخل دی اریتور که سرشار از بخار می‌باشد، پاشیده می‌شود. در نتیجه این امر، آب و گاز به سرعت اشباع می‌شود.

لازم است آبی که به دی اریتور وارد می‌شود، از قطرات ریزی تشکیل شود تا بدین نحو، میزان تماس با هوا افزایش یابد.

نکته بسیار حائز اهمیت در این میان این است که لازم است دمای آب به قدری افزایش یابد تا در نتیجه آن خروج گاز از مایع با سرعت بیشتری در دی اریتور انجام گیرد.

به منظور کسب اطلاعات بیشتر راجع به نحوه عملکرد مخزن کندانس و دی اریتور می‌توانید از طریق شماره‌های درج شده با کارشناسان مجموعه مخازن ماشین وزین در ارتباط باشید.

4/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *