انواع مخازن صنعتی و کاربردهای آن

از قدیم تا حالا مخازن زیادی در محل زندگی تا در کارخانه‌ها دیده‌ایم و در این مقاله قصد داریم در مورد انواع مخازن صنعتی و کاربردهای آن‌ها صحبت کنیم و اطلاعات دقیقی از مخزن صنعتی و مخزن تحت فشار در اختیار شما قرار دهیم.اغلب کارخانه‌ها و کارگاه‌ها از مواد و محلول‌هایی در فرایند تولید محصولات استفاده می‌شود.این محلول‌ها معمولا مواد اولیه، مواد کمکی و یا مواد ثانویه که در طول تولید به محصول اضافه می‌شوند، هستند.در کشور ما به دلیل وجود ذخایر متعدد نفت و گاز، درصد زیادی از محلول‌های مورد نیاز در تولید، از این منابع به دست می‌آیند.گاهی اوقات پس از اینکه محصول‌ها تولید می‌شوند، بلافاصله در فرایند ساخت محصولات جدید قرار نمی‌گرفته و باید به انبار بروند.از همین رو به وسیله یا ابزاری نیاز است که از این مواد تا زمان مصرف نگهداری کند.در نتیجه تولید کنندگان به فکر ساخت مخازن صنعتی افتادند.

مخازن صنعتی
مخازن صنعتی

انواع مخازن صنعتی

همان‌طور که گفته شد در کارخانه‌های مختلف از مخازنی برای نگهداری انواع محلول‌ها و مواد استفاده می‌شود. در برخی مواقع این محلول‌ها باید جدا از هم باشند و کنار هم قرار نگیرند. برخی از مواد هم به مخازن ویژه‌ای برای ماندگاری نیاز دارند. این عوامل باعث شده تولید کنندگان این نوع محصول، به فکر ساخت سه نوع مخزن صنعتی بیفتند.

خرید مخزن استیل

انواع مخازن صنعتی از نظر جنس

مخازن در جنس‌های مختلفی ساخته می‌شود تا تولید کننده محصولات بتوانند با توجه به نیاز خود نوع خاصی از این مخازن را مورد استفاده قرار دهند. برخی از آنها بدنه بسیار کلفتی دارند و در برابر حرارت بالا مقاومت می‌کنند. این مخازن اغلب به شکل استوانه‌ای، بیضی و گرد به بازار عرضه می‌شوند. مخازن را از نظر جنس به سه دسته می‌توان تقسیم کرد.

  • مخازن صنعتی پلی اتیلن
  • مخازن صنعتی استیل
  • مخازن صنعتی فایبر گلس
مخزن صنعتی استیل
مخزن صنعتی استیل

مخازن صنعتی استیل

دسته‌ای از مخازن صنعتی از جنس استیل تولید می‌شوند. استیل یکی از آلیاژهایی بوده که دارای کدهای متعددی است. هر نوع آلیاژ بر اساس درصد و مقدار مواد مختلفی که در آن‌ها وجود دارد، با استفاده از این کدها نام گذاری شده‌اند. از جمله موادی که در تولید استیل به کار می‌رود، عنصر کروم است. با اضافه کردن این عنصر استیل براق می‌شود و می‌تواند حدود ۹۰% از نور خورشید را بازتاب دهد. همچنین کروم باعث مقاومت آن در برابر خوردگی نیز می‌شود.

برای تولید مخازن از جنس استیل، ورق‌هایی با کد ۳۰۷، ۳۱۶ و ۳۰۴ مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای خم کردن این نوع ورق‌ها، روش نورد سنگین به کار می‌رود؛ زیرا این آلیاژه‌ها بسیار مقاوم هستند و تغییر شکل آن‌ها به سختی صورت می‌گیرد. با وارد کردن ورق‌های استیل به مرحله نورد سنگین، آن‌ها را به شکل مورد نظر در می‌آورند و برای تولید مخازن فرستاده می‌شوند.

جالب است بدانید این نوع مخازن نه فقط برای نگهداری محلول‌های مورد نیاز تولید محصولات، برای انبار کردن مواد غذایی، لبنی و مواد مورد نیاز داروسازی هم به کار می‌رود. استفاده از مخازن استیل در نگهداری مواد لبنی به قدری اهمیت دارد که گواهی نامه بهداشتی تنها به این نوع مخزن‌ها داده می‌شود. مخازن صنعتی استیلی می‌توانند بر اساس نیاز مصرف کنندگان به شکل یک لایه، دو لایه و حتی سه لایه تولید شوند. در ادامه به مزایای این نوع محصول اشاره می‌کنیم.

  • ضد زنگ
  • ضد خوردگی
  • دفع کننده اشعه UV
  • مقاومت و استحکام بسیار بالا
  • قابل تولید در اندازه‌های نامحدود

کاربردهای مخازن استیل

همانطور که اشاره شد مخازن استیل نیز از دیگر مخازن صنعتی هستند که از آن‌ها اغلب برای تولید و نگهداری مواد غذایی و لبنی استفاده می‌شود. در کنار نگهداری این‌ها، این مخازن برای نگهداری مواد دارویی و عرقیات طبیعی نیز به کار می‌رود. از طرفی اغلب در کارخانه‌های پتروشیمی از این مخازن استیل برای نگهداری نفت، گاز، بنزین و مواد شیمیایی استفاده می‌شود.

مخازن صنعتی تحت فشار

منظور از مخازن تحت فشار، مخازنی هستند که دارای در پوش نیستند و فشاری که داخل آن‌ها وجود دارد، از فشار اتمسمر بیشتر است. نوع استوانه‌ای و کروی این نوع مخزن قابلیت تحمل ۱۰۰ پوند بر اینچ مربع فشار را دارند. اساس پایه ریزی این نوع مخازن، فشار هوا بوده و از همین رو ممکن است کمی خطرناک باشند. بنابراین در هنگام طراحی و تولید آن‌ها باید بسیار دقیق و محتاط بود.

فرایند طراحی می‌بایست با محاسباتی دقیق صورت گیرند و کوچک‌ترین اشتباهی در آن رخ ندهد. در صورتی که کوچک‌ترین اشتباه محاسباتی در کار طراح به وجود بیاید، ممکن است کارگرانی که با آن کار می‌کنند آسیب ببینند. برای جلوگیری از این اتفاقات، استاندارهایی تعیین شده که تمام طراحان در سطح جهان باید آن‌ها را رعایت کنند. مجموعه این استانداردها را ASME نامیده‌اند.

یکی از انواع مخازن تحت فشار بویلر‌ها هستند که در آن‌ها از بخار آب استفاده می‌شود. بویلرها در فشار و دمای بسیار زیاد فعالیت می‌کنند که این کار باعث خطرناک شدن این نوع مخزن می‌شود. بکارگیری افراد متخصص در تولید و ساخت مخزن بویلر می‌توانند از اتفاقات غیر قابل برگشت جلوگیری کند.

جنس مخازن تحت فشار

در تولید تمام این مخازن از نوعی فولاد به نام استیل استفاده می‌شود. البته برای نگهداری برخی مواد، ممکن است، کامپوزیت و الیاف کربن برای ایجاد یک لایه درونی در مخزن به کار رود تا محتوای مخزن با استیل در تماس نباشد. همچنین به دلیل بالا بودن احتمال آتش سوزی در این نوع مخازن، با اضافه کردنFoam  و پودر خشک، آن‌ها را به محصولات ضد حریق تبدیل می‌کنند.

مخازن تحت فشار
مخارن تحت فشار

کاربردهای مخازن تحت فشار

مخازن تحت فشار اغلب برای نگهداری از سوخت‌های نفتی، بنزین، گازوئیل، گاز و… بکار گرفته می‌شوند. برای نگهداری از همین محصولات است که این مخازن با دقت بسیار و توسط افراد ماهر تولید می‌شوند. در صنایع پتروشیمی و محصولات شیمیایی به دلیل آتش‌زا بودن آن‌ها لازم است حتما از این نوع مخازن استفاده شود. از کاربردهای دیگر این نوع مخازن می‌توان به نگهداری مواد اولیه، زخیره محصولات برای توزیع و فروش اشاره کرد. در برخی مواقع از این مخازن به عنوان معیاری برای اندازه گیری استفاده می‌شود.

جمع بندی

مخازن صنعتی از ابزارهایی هستند که به منظور نگهداری از مواد مختلف در کارخانه‌ها و واحدهای تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. ما در این مقاله این محصولات را به طور کامل معرفی کردیم و به توضیح ویژگی‌های انواع آن پرداختیم. این محصول از نظر جنس نیز به سه دسته تقسیم می‌شوند و نوع استیل آن که کاربرد گسترده‌ی هم دارد، توضیح داده شد. در قسمتی از مقاله نیز مخازن صنعتی تحت فشار معرفی شدند و کاربرد آن‌ها‌ به طور کامل بیان شد. امیدواریم مطالبی که مطالعه کردید برای شما مفید بوده باشد.

لطفا امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *